MARKISPUNKTEN
PersiennCenter Startsida Om oss Produkter Prislistor Kontakta

 

 

 

En vanlig enkel markis på ett kontor i söderläge kan minska rummets behov av kylning med 80 procent om sommaren. Det visar forskningen inom solskyddsprojektet vid Lunds tekniska högskola, avdelningen för Energi och Byggnadsdesign.

I sex år har sammanlagt tio forskare mätt och undersökt effekterna av olika solskydd. De har också tagit fram ett datorprogram,

Para Sol, för beräkningar av bästa kombinationen av solskydd och fönstertyp. Allt från så kallad screenväv och fasta aluminiumskärmar till persienner och markiser samt solfilm på fönstret undersöktes. Man tittade både på den solavskärmande effekten och hur inomhusljuset påverkades.

Den vanliga markisen var bäst på att skydda mot solinstrålning. Men vill man ha ett hyggligt dagsljus inne i rummet också är en klassisk persienn, med lamellerna ställda snett uppåt, nästan lika bra.
- Den länkar upp det bländande solljuset men släpper in det diffusa himmelsljuset. Sätter man persiennen på utsidan av fönstret får man en kombination av skydd mot solvärme och bländning, säger Helena Bülow-Hübe, biträdande projektledare.

Med markisernas hjälp kan man också hålla hettan stången i de mest välisolerade hus som är byggda för att inte släppa ut värme. Det visar ett annat av Lundaforskarnas projekt, lågenergihusen i Lindås utanför Göteborg. De fungerar i princip helt utan värmesystem, de är lufttäta och byggda för optimal solinstrålning med små fönster mot norr och stora generösa fönster mot söder.

- De boende intervjuades nu i somras och det visade sig att husen hållit sig väldigt svala med markiserna och vädring. Taken har också långa utsprång, som skuggar en del, säger Maria Wall, avdelningsföreståndare för energi- och byggnadsdesign.

Solskyddsprojektet är avslutat nu. Kunskaperna håller på att omsättas i praktiska råd, en handbok för arkitekter och byggare kommer ut nästa år. Och datorprogrammet ParaSol
ligger redan på nätet för fritt förfogande, framför allt ämnat för arkitekter och VVS-tekniker.

 

Källa :
Vi använder oss av programmet ParaSol när arkitekter m.m
efterfrågar U-värdet eller G-värdet på våra produkter.
Programmet är fritt att ladda ner och för den intresserade har vi lagt in en länk:

 

ParaSol-download

 

 © MARKISPUNKTEN 2019